Μαρία Ευα. Νομικού
Ψυχολόγος MSc, ΑΠΘ
Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Βιοθυμική Θεραπεία- Κλινική Ύπνωση
Προφίλ
Ονομάζομαι Νομικού Μαρία και είμαι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ψυχολογία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της Γνωστικής Ψυχολογίας (MSc Γνωστικής Ψυχολογίας και Εφαρμογές, ΑΠΘ). Ως Ψυχοθεραπεύτρια διαθέτω διπλή εξειδίκευση. Έλαβα πολυετή εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και είμαι πιστοποιημένο μέλος της EACBT. Επίσης, εκπαιδεύτηκα στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία- Κλινική Ύπνωση. Έχω εκπαιδευτεί στη χορήγηση του MMPI-2 (Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα) από την ISON Psychometrica και έχω παρακολουθήσει αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια.
Έχω εργαστεί σε δομές ψυχικής υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με περισσότερη εξειδίκευση στον τομέα της άνοιας, των νευροεκφυλιστικων νοσημάτων, και των αναπτυξιακών διαταραχών παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά, ηλικιωμένους και το οικογενειακό τους δίκτυο. Ακόμη, έχω προσφέρει εθελοντικά σε δομές και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (αρ. πρ. Γ2/24/6807 ) και διατηρώ γραφείο στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες. Ψυχοθεραπευτικά αναλαμβάνω ενήλικες, οικογένειες, ζευγάρια και εφήβους σε συνεδρίες δια ζώσης ή διαδικτυακά.
Υπηρεσίες
-Γνωσιακή Συμπεριφορικη ψυχοθεραπεία
-Βιοθυμική ψυχοθεραπεία -Κλινική ύπνωση
Ενδεικτικά
- Αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, έμμονες ιδέες
- αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, φοβίες
- Νευρώσεις
- πένθος
- διακοπή καπνίσματος, διαταραχές πρόσληψης τροφής
- σχέσεις γονέων παιδιών/ εφήβων
- Ψυχώσεις
- Βία κακοποίηση
- προβλήματα σχέσεων γάμου, χωρισμού, διαζυγίου
Γνωστική- Συμπεριφορική Θεραπεία
Η Γνωστική- Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια δομημένη, βραχεία και εστιασμένη στο παρόν θεραπεία. Κύριο άξονά της αποτελεί η παραδοχή ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές αλληλοεπηρεάζονται και άρα, αν αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε, θα αλλάξει αυτό που αισθανόμαστε και αυτό που πράττουμε.
Βασική αρχή της αποτελεί η πεποίθηση ότι ο τρόπος που κατανοούμε και ερμηνεύουμε τον εαυτό, τους άλλους, το μέλλον, τη ζωή, επηρεάζει τα συναισθήματα που θα βιώσουμε και τις συμπεριφορές που θα αναπτύξουμε. Επομένως, δεν είναι οι καταστάσεις που καθορίζουν το πώς αισθανόμαστε και αντιδρούμε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε τις καταστάσεις.
Σύφωνα με τη Γνωστική-Συμπεριοφορική θεραπεία, ο τρόπος που ερμηνεύουμε και κατανοούμε τις εμπειρίες είναι αποτέλεσμα μάθησης που αποκτήθηκε στην παιδική ηλικία, με βάση τα βιώματα μας και τους τρόπους που αντιδρούσε το περιβάλλον μας. Το άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα εμφανίζει δυσλειτουργικές, μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις, και γνωστικές στρεβλώσεις οι οποίες οδηγούν σε δυσάρεστα συναισθήματα και μη βοηθητικές συμπεριφορές.
Η θεραπεία, εστιάζει στην εκπαίδευση του ατόμου στην αυτοπαρατήρηση, με σκοπό την αναγνώριση, αξιολόγηση και τροποποίηση αυτών των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων, αξιοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών. Απώτερος στόχος είναι να γίνει το ίδιο το άτομο θεραπευτής του εαυτού του, αξιοποιώντας τις νέες δεξιότητες που αποκτά κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μελλοντικές δυσκολίες.
Η θεραπευτική σχέση, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, έχει ιδιαίτερη σημασία στη Γνωστική- Συμπεριφορική θεραπεία. Θεραπευτής και θεραπευόμενος εργάζονται από κοινού για τη διαμόρφωση των θεραπευτικών στόχων και την υλοποίηση τους. Είναι με έναν τρόπο «σύμμαχοι». Στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης, ο Γνωστικός- Συμπεριφορικός θεραπευτής επιδεικνύει ενσυναίσθηση, ανευ όρων αποδοχή, γνήσιο ενδιαφέρον και επιστημονική επάρκεια, και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Απαραίτητη θεωρείται από την πλευρά του θεραπευόμενου η ενεργή συμμετοχή και η δέσμευση του στη θεραπευτική διαδικασία.
Η Γνωστική- Συμπεριφορική Θεραπεία εφαρμόζεται σε μια πληθώρα προβλημάτων ψυχικής υγείας και η αποτελεσματικότητα της είναι ερευνητικά τεκμηριωμένη.
Βιοθυμική Υπνοθεραπεία / Ψυχοθεραπεία
Η Βιοθυμική είναι μια βραχεία θεραπευτική προσέγγιση η οποία απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα και υποστρώματα των νευροβιολογικών, των συγκινησιακών (θυμικών), των συναισθηματικών, αλλά και των γνωστικών και συμπεριφορικών λειτουργιών του ανθρώπου. Η Βιοθυμική δεν διαχωρίζει θεωρητικά ή πρακτικά το νευροβιολογικό από το θυμικό ή το συναισθηματικό ή ακόμη και το γνωστικό-συμπεριφορικό πεδίο. Δεν θεωρεί απλά ότι οι λειτουργίες αυτές είναι αλληλένδετες, θεωρεί ότι στον ενήλικα είναι ταυτόσημες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας ή δράσης τους. Αυτό ισχύει ακόμα και στην εξωτερική εκδήλωση του συναισθήματος με τις αντίστοιχες νοητικές απεικονίσεις, σκέψεις και συμπεριφορές. Με λίγα λόγια, η Βιοθυμική βλέπει τον άνθρωπο από μια ολιστική, λειτουργική σκοπιά και όχι απλά σαν ένα σύνολο αλληλένδετων μεν, αλλά ανεξάρτητων λειτουργιών. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος της Βιοθυμικής Υπνοθεραπείας, είναι η αποκωδικοποίηση και αναπλαισίωση των προλεκτικών / προσυμβολικών συγκινησιακών – νευρολογικών κωδικοποιήσεων, οι οποίες δημιουργούν τις προδιαθέσεις για την ανάπτυξη και διατήρηση ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοσωματικών διαταραχών.
Η Βιοθυμική Υπνοθεραπεία – Ψυχοθεραπεία έχει αναγνωρίσιμες καταβολές σε προσεγγίσεις της κλινικής ύπνωσης όπως η ερικσονιακή και νεο-ερικσονιακή, η θεραπεία των καταστάσεων του εγώ, το συμβολόδραμα και η αναλυτική υπνοθεραπεία. Αν και η θεραπευτική διαδικασία είναι σε κάποιο βαθμό τυποποιημένη, παρέχει ταυτόχρονα μια ευέλικτη δομή η οποία δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της θεραπευτικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε θεραπευόμενου, όπως αυτές διαμορφώνονται σε κάθε φάση κατά την εξέλιξη της θεραπείας. Η Βιοθυμική Υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και τεκμηριωθεί μέσα από επισταμένη και πολύχρονη κλινική έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πολυεπίπεδη αποτελεσματικότητά τους.
Μια σημαντική πτυχή της Βιοθυμικής προσέγγισης είναι η ψυχοεκπαίδευση, ή η προετοιμασία του θεραπευόμενου σε συνειδητό επίπεδο. Βασικός στόχος της ψυχοεκπαίδευσης, είναι η σταδιακή εστίαση της προσοχής (συνειδητής και ασυνείδητης) του θεραπευόμενου μέσω στοχευμένων συζητήσεων, στους εσωτερικούς μηχανισμούς οι οποίοι δημιουργούν και διατηρούν τις ανεπιθύμητες, αυτοματοποιημένες αντιδράσεις του, ή τα ενοχλητικά συμπτώματα από τα οποία υποφέρει. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών οι οποίες εξασφαλίζουν τη συνεργασία του συνειδητού στη θεραπευτική διαδικασία. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, τελικός θεραπευτικός στόχος της Βιοθυμικής Υπνοθεραπείας, είναι η βιωματική αναπλαισίωση ή επανακωδικοποίηση συγκινησιακών προδιαθέσεων σε προσυμβολικό και προλεκτικό επίπεδο. Η Βιοθυμική Υπνοθεραπεία εφαρμόζεται αποτελεσματικά στη θεραπεία όλων των ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοφυσιολογικών διαταραχών.
Η Κλινική Βιοθυμική Υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος διαταραχών:
- Κατάθλιψη
- Φοβίες
- Άγχος και Κρίσεις Πανικού
- Διακοπή καπνίσματος
- Παχυσαρκία
- Διαταραχές Προσωπικότητας
- Προβλήματα Σχέσεων
- Προβλήματα Ελέγχου του Θυμού
- Προβλήματα Πρόσληψης Τροφής
- Αύξηση Συμμόρφωσης στη Φαρμακευτική Αγωγή
- Χρόνιος Πόνος
- Σεξουαλικά Προβλήματα
- Προβλήματα με Ουσίες ή Αλκοόλ
- Προβλήματα σχετιζόμενα με μαθησιακές διαταραχές
- Διαταραχή μετά από Ψυχοτραυματικό Στρες